Lelki Egészségvédő Alapítvány - Magánéleti, párkapcsolati és családi problémák kezelése, pszichológiai segítségnyújtás

Prof. Péley Bernadette: A családtörténeti tudás jelentősége a fejlődésben – pszichés jól-lét és identitásformálódás
Előadás

Az önmagunkról való tudás, a szelf-érzetünk nem csak a személyesen megtapasztalt élményekhez kötődik. Azt, hogy kik vagyunk, és hogyan értjük meg saját tapasztalatainkat, az is formálja, ahogy mások tapasztalatait megértjük. Mások nézőpontjának beépítése gazdagítja saját múltbeli tapasztalataink megértését. Amikor másokkal megosztjuk emlékeinket, jóval árnyaltabb és szubjektívebb módon konstruáljuk a múltat, hiszen arról beszélünk, hogy számunkra milyen jelentéssel bír az adott élettörténeti epizód. Ugyanakkor, ha mások történeteit hallgatjuk, a lehetséges nézőpontjaink gazdagodnak, és ez a saját magunkra vonatkozó perspektíva változásához is vezet. A személyes tapasztalatainkon kívül eső, mások által elbeszélt múltbeli események modelleket nyújtanak, kereteket és nézőpontokat adnak saját élményeink megértéséhez.
A családtagok történetei, a családi történetek ismerete a szelf-érzet időbeli kiterjesztését vonja maga után, azaz a saját életünkkel kapcsolatos érzések és tudások mások életének kontextusában is szerveződnek. Ebben a folyamatban fontos szerepet játszik a családi kommunikáció, a történetek megosztásának módja, ami jelentősen befolyásolja a saját élettörténet szerveződését és az identitás alakulását.
A családi történetek ismerete, a jobb önmegértés révén, a stresszteli események megértését és kezelését is befolyásolja, így reziliencia tényezőnek számít. Ennek igazolására kutatások és készültek, és az eredmények alátámasztották az összefüggést a saját családtörténet árnyalt ismerete és pszichés jól-lét között.

Prof. Péley Bernadette – tanszékvezető egyetemi tanár, Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézete Fejlődés és Klinikai Pszichológia Tanszék
Gyermek - és serdülő klinikai szakpszichológus, hosszú ideig dolgozott klinikai gyakorlatban is.
Fő kutatási területe a személyiségfejlődés és élettörténeti elbeszélés, pszichoterápia és hatékonyság - diagnosztika és a változások követése, a narratív pszichológia, számítógépes kvalitatív és kvantitatív szövegelemzés.VISSZAFelnőttképzési tevékenység nyilvántartásba vételi száma: E-001340/2015
LEA - Lelki Egészségvédő Alapítvány
Magánéleti, családi problémák kezelése, pszichológiai segítségnyújtás
Általános információ, bejelentkezés: Mobil: 0630-350-78-23
Vonalas: 06/1 221-70-68 kedd, szerda, csütörtök11:00-14:00-ig
Email: lea.pszichologia@gmail.com
Postacím: Lelki Egészségvédő Alapítvány 1580 Budapest, Pf. 46.: Budapest