Evészavarok

A táplálékfelvétel zavarai, azaz összefoglaló néven az evészavarok figyelmet érdemlő, sokakat érintő problémává váltak az elmúlt években. Ezen étkezési zavarok közé sorolódik az anorexia nervosa, a bulimia, továbbá a túlevéssel kapcsolatos obesitas (elhízás). Ezek mellett növekvő gyakorisággal jelenik meg a izomdiszmorfia (testedzésfüggőség) és a ortorexia nervosa (egészséges táplálkozással való megszállottság) is. Az enyhébb tünetekkel járó részleges evészavaroktól a súlyosabb, akár visszafordíthatatlan károkat (legsúlyosabb esetben halált) okozó betegségformákig terjed az evészavaroknak a köre.

Míg az anorexia és a bulimia elsősorban a fiatal nőket érinti (de nem kizárólagosan, mivel más életkorban is előfordulhat), a társadalmi-kulturális nyomás egyik nem képviselőit sem kerüli el.
Az anorexia (kóros soványság) következében az étkezés túlzott kontrollásása, a táplálékfelvétel szélsőséges csökkentése következtében fennálló állandó éhezés hatására a tápanyaghiányos állapotok jelentkezhetnek (először fogak romlása, bőrszárazság, körömtöredezés, emésztőrendszeri károsodások, hajhullás, később a csontritkulás és az idegrendszer hibás működése, nőknél a menstruáció teljes elmaradása).
A bulimia a rövid időn belüli túlzott táplálékfelvétel (falásrohamok), és az azokat követő ételtől való drasztikus megszabadulási kísérletek (önhánytatás, túlzott testmozgás, hashajtók, stb.) következtében az anorexiához hasonlóan testi tüneteket is okoz (gyomorsavtól sérült nyelőcső és fogzománc, sebes ujjak). Míg az anorexiások esetében a túlzottan alacsony testsúly jelzi a betegséget, a bulimiások testsúlya önmagában nem árulja el betegségüket. Az bulimiában szenvedők esetében a rendszereses hánytatások miatt a tönkrement fogak, valamint esetlegesen egyéb párhuzamosan fennálló tünetek (alkoholhasználat, droghasználat, öngyilkossági kísérlet) lehet az figyelemfelkeltő tényező a környezet számára.
A betegségben szenvedő egyének gondolatai folyamatosan az étkezés körül forognak, szorongást és szenvedést okoznak a számukra. Az elhízástól való kóros félelemmel együtt súlyos bűntudat és önvád nehezítheti mindennapjaikat.

A férfiak körében elterjedtebb az atléta-ideál nyomása következtében létrejövő inverz anorexia, vagy más néven izomdiszmorfia (testedzésfüggőség). Míg egy anorexiás nem látja magát elég vékonynak, addig az izomdiszmorfiában szenvedő nem érzi magát eléggé izmosnak. A népbetegségnek számító elhízás mögött számos tényező húzódhat – különböző fokozatai különböztethetőek meg: mérsékelt, közepes és súlyos.

Az evészavarok sokszor rejtve maradnak, mivel a betegeknek gyakran nincsen betegségtudatuk, és így nem fordulnak segítő szakemberhez. Fontos, hogy a tünetszegényebb, rendezettebb időszakok ellenére a spontán gyógyulás a szakszerű kezelés nélkül viszonylag ritka. Így az egyének egészségét és életminőségét is számottevően befolyásolhatják a tartós táplálkozási zavarok. Ezen étkezéssel kapcsolatos problémák felismerésében, kezelésében tudnak felkészült szakembereink segítséget nyújtani.

 

 

←Vissza az ambulanciához (további információ, árak, elérhetőségek)

 
LEA - Lelki Egészségvédő Alapítvány
Magánéleti, családi problémák kezelése, pszichológiai segítségnyújtás
Általános információ, bejelentkezés: Mobil: 0630-350-78-23
Vonalas: 06/1 221-70-68 kedd, szerda, csütörtök11:00-14:00-ig
Email: lea.pszichologia@gmail.com
Postacím: Lelki Egészségvédő Alapítvány 1590 Bp. Pf. 277.
GDPR tájékoztató