Depresszió

A depresszió szinte az élet minden területét érinti. Megváltozik a közérzet, a magatartás, az érzelmi reakciók, a kognitív és a vegetatív funkciók működése. Sérülnek a szociális kapcsolatok, a munkahelyi teljesítmény.
A hangulati, érzelmi életben bekövetkező változásokra jellemző a lehangoltság, az értéktelenség, a reménytelenség és a bűntudat érzése.  A depresszió fő kritériuma az örömtelenség. A depressziós ember elveszíti érdeklődését azon tevékenységek iránt, amelyeket korábban szívesen végzett.
A testi, vegetatív tünetek közé tartozik, hogy a depressziós ember aktivitása csökken. Fáradékonyabb, testi gyengeséget érez. Étvágyzavar alakul ki (egyes esetekben étvágytalanság, másoknál megnövekedett étvágy), melynek következménye a feltűnő testsúlycsökkenés vagy épp a testsúlygyarapodás. Jellemző lehet az alvászavar.  A depresszióban szenvedő embernek elalvási nehézségei vannak, éjszaka gyakran felébred, nehezen alszik vissza és ilyenkor jönnek elő a legnegatívabb gondolatai. A szexuális vágy csökken és megszűnik a szexuális élet.
A gondolkodásban bekövetkező változások a következők: a depressziós ember gyakran úgy éli meg, hogy nem tud tanulni, koncentrálni, figyelni, elfelejt dolgokat, memóriaproblémái lehetnek, nehezére esik dönteni. Negatív szűrőn át látja a világot. Súlyos állapotban elveszítheti a kapcsolatot a valósággal, szélsőséges esetekben téveszmék és hallucinációk is jelentkezhetnek.
A viselkedésben is változások következnek be: a gondolkodás és beszéd monotonná válhat, de az ellenkezője is felléphet, a fokozott nyugtalanság, amikor a beteg képtelen egy helyben maradni. A depressziós ember szociális kapcsolatai is károsodnak, a társas élettől visszavonul, magányossá válik. A napi teendők elvégzését halogatja, hanyagolja.
A fel nem ismert, kezeletlen depresszió kockázata az öngyilkosság.
A súlyos depresszió kezelése akkor a leghatékonyabb, ha a gyógyszeres kezelést pszichoterápia is kiegészíti. Enyhébb esetekben a pszichoterápia önmagában is elegendő lehet.
Lévai Zsuzsa pszichológus

←Vissza az ambulanciához (további információ, árak, elérhetőségek)

 

 

 
LEA - Lelki Egészségvédő Alapítvány
Magánéleti, családi problémák kezelése, pszichológiai segítségnyújtás
Általános információ, bejelentkezés: Mobil: 0630-350-78-23
Vonalas: 06/1 221-70-68 kedd, szerda, csütörtök11:00-14:00-ig
Email: lea.pszichologia@gmail.com
Postacím: Lelki Egészségvédő Alapítvány 1590 Bp. Pf. 277.
GDPR tájékoztató