Családi és párkapcsolati konfliktusok

Még a mai világban is, bármennyit is hallani a család válságáról, az emberek családban élve képzelik el az életüket. A gazdasági kiszolgáltatottság csökkenésével, a válások száma megnőtt, az elvált feleknek több esélyük és lehetőségük van az újrakezdésre. Újfajta együttélési normák jönnek létre, amelyekben a családok nem a saját gyermekeikkel élnek együtt, hanem különböző kapcsolatokból származó gyermekekkel, akinek élete nem egy-egy párhoz, hanem különböző kapcsolatokban élő szülőkhöz kötődik.

A válás körüli problémákkal a közvélemény rendkívül sokat foglalkozik, köztudott, hogy ez mennyire megvisel szülőt és gyermeket egyaránt. Az új családalapítás nehézségeiről azonban kevesebb szó esik. A sikeres válás után nem könnyű az újrakezdés akkor, ha a felek nem függetlenül, hanem gyerekkel kezdenek újabb kapcsolatot létesíteni. Abban az esetben is, ha a felek feldolgozták saját válásuk nehézségeit, problémáit, a gyerekeikkel új, komoly kapcsolatot kezdő szülőknek még sok nehézséggel kell megküzdeniük:

– Akinek gyereke van, soha nem zárhatja le a múltat olyan módon, mint egy független ember.
– Érzelmileg rendkívül megterhelő feladat az, hogy a partneren kívül annak gyerekével is teherbíró, tartós kapcsolat alakulhasson ki.
– A „mostoha” státuszt még mindig hallgatás övezi, gonosz mostoha mítosza miatt a helyzetből adódó nehézségek bevallása is nehézségekbe ütközik.
– Természetes érzés, hogy a partner gyermekéhez nem úgy viszonyulunk, mint a sajátunkhoz. Ez a viszony rengeteg problémát, félreértést hordozhat, melyek felismerése, megértése, megkönnyítheti az együttélést.
– A patchwork család nyitott, tagjai összetettebb módon kapcsolódnak egymáshoz, mint a természetes családok.

A patchwork család gondjai és problémái nem azonosak a természetes családokéval. Ezen problémák felismerésében, kezelésében tudnak szakembereink segíteni.

 

←Vissza az ambulanciához (további információ, árak, elérhetőségek)

 
LEA - Lelki Egészségvédő Alapítvány
Magánéleti, családi problémák kezelése, pszichológiai segítségnyújtás
Általános információ, bejelentkezés: Mobil: 0630-350-78-23
Vonalas: 06/1 221-70-68 kedd, szerda, csütörtök11:00-14:00-ig
Email: lea.pszichologia@gmail.com
Postacím: Lelki Egészségvédő Alapítvány 1590 Bp. Pf. 277.
GDPR tájékoztató