Relaxáció (autogén tréning, progresszív relaxáció)

A relaxáció egyaránt jelent testi és lelki ellazulást. Az idegi feszültség, a szorongás izmaink és belső szerveink simaizmainak megfeszülését, görcsbe rándulását eredményezi. Ahogy a gondolataink és érzéseink idegfeszültséget válthatnak ki, az ellazult állapot is visszahat érzéseinkre. A relaxáció által reflexes úton csökkenthető a szimpatikus idegrendszer aktivitása: segíti légzésünk, vérnyomásunk, szívműködésünk, hasi keringésünk egyenletesebb működését. A különféle relaxációs módszerek kiválóan alkalmasak a feszültség és a szorongás enyhítésére és megszüntetésére, megtanít saját testünk tudatos kontrollálására, és immunrendszerünk hatékonyabb működését is elősegíti. Testileg-szellemileg felfrissít, egy 5-10 perces tréning 2-3 órás alvásnak felel meg. A relaxációra épül az imagináció, a különféle szimbólumterápiák és a meditáció.

Az autogén tréningegyfajta autoszuggesztív módszer a lazításhoz. Jelentése: önfejlesztő (auto) rendszeres gyakorlás (tréning). A módszert az 1920-as években Heinrich Schultz pszichológus és ideggyógyász fejlesztette ki. Felfedezte, hogy szuggesztió és képzelőerő által a lazítás önállóan is elérhető. A koncentrált önlazítás autoszuggesztív formulákon alapszik, a különböző testrészekre fókuszálva érhető el a mély ellazulás állapota. A tréning 6 alapgyakorlatból áll. A rendszeres gyakorlás a vegetatív idegrendszerre hatva segít a testi-lelki zavarok megoldásában, az egészséges önszabályozásban.

A progresszív izomrelaxációt Edmund Jacobson neurofiziológus dolgozta ki a 30-as években. A technika lényege, hogy bizonyos izomcsoportokat tudatosan megfeszítünk, majd ellazítunk. A különböző mozgásoknál tapasztalható izomfeszítés erősségét, és az egyes érzelmi állapotokban tapasztalt izomfeszülés mértékét is megtanulják tudatosítani a személyek. A módszer eredményeképpen megszűntethetők a kellemetlen szorongásos tünetek, nő a testi-lelki folyamatok kontrollja.

←Vissza az ambulanciához (további információ, árak, elérhetőségek)

 

 
LEA - Lelki Egészségvédő Alapítvány
Magánéleti, családi problémák kezelése, pszichológiai segítségnyújtás
Általános információ, bejelentkezés: Mobil: 0630-350-78-23
Vonalas: 06/1 221-70-68 kedd, szerda, csütörtök11:00-14:00-ig
Email: lea.pszichologia@gmail.com
Postacím: Lelki Egészségvédő Alapítvány 1580 Budapest, Pf. 46.: Budapest